Dacă doriți să aflați mai multe despre vene varicoase, consultați acest articol. Vă va ajuta să înțelegeți principalele cauze ale bolii, precum și să recunoașteți singur primele simptome ale venelor varicoase.
Puțini oameni știu că varicele sunt o boală destul de comună, care afectează aproape 30% dintre femei și 20% dintre bărbați. Acest lucru se datorează faptului că primele simptome pot fi aproape invizibile. Acest articol vă va ajuta să vă dați seama cum să recunoașteți în mod independent venele varicoase atunci când acestea sunt încă supuse unui tratament conservator și sigur.
Ce sunt venele varicoase?
Varicele sunt o boală comună care poate provoca o mulțime de disconfort și poate afecta semnificativ calitatea vieții. Varicele apar atunci când pereții venelor își pierd elasticitatea și nu pot pompa în mod eficient sângele înapoi la inimă. Stând în picioare sau stând mult timp, predispoziție ereditară, exces de greutate, sarcină, boli cardiace și vasculare - toate acestea pot duce la apariția varicelor. Există diverse metode care pot ameliora simptomele și chiar pot scăpa de boală.
Varicele sunt o tulburare vasculară care apare atunci când valvele venoase sunt slăbite și circulația sângelui este afectată. De aceea se întâmplă asta.
Vasele noastre pompează sânge de la picioare către inimă datorită funcționării unor supape speciale care nu permit sângelui să curgă către picioare sub influența gravitației. Dar se întâmplă ca supapele să slăbească. Și apoi o parte din sânge începe să zăbovească în vene și, ca urmare, presiunea asupra acestora crește. Pereții venoși se extind și sunt deteriorați. În timp, venele devin din ce în ce mai mari. Picioarele persoanelor cu vene varicoase pot arăta ca și cum ar fi frânghii uriașe sub piele.
Varicele nu sunt doar o problemă estetică. Această boală poate duce la complicații grave precum tromboză, ulcere și chiar necroză tisulară. Prin urmare, este extrem de important să recunoașteți în mod independent venele varicoase și să consultați un medic la primele semne. Cu cât evoluția bolii este mai blândă, cu atât tratamentul va fi mai ușor. Principalele motive pentru dezvoltarea venelor varicoase.
Motivele dezvoltării venelor varicoase pot fi diferite. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre ele.
- Unul dintre factorii principali este ereditatea. Varicele apar la persoanele cu un perete venos slăbit din cauza unei mutații genetice. Amintiți-vă dacă membrii familiei dumneavoastră au avut vene varicoase. Dacă aveți, atunci aveți și riscul de a dezvolta această boală. Cu toate acestea, nu vă grăbiți să vă supărați. Dacă duci un stil de viață sănătos și ai grijă de sănătatea ta, atunci există toate șansele de a evita apariția varicelor. Dar este întotdeauna important pentru tine să-ți monitorizezi dieta și stilul de viață și să fii atent la sănătatea ta.
- Lucrând la picioarele tale. Dacă ești într-o profesie în care trebuie să petreci mult timp în picioare, fii deosebit de atent la starea picioarelor tale. Există un risc mare de a dezvolta vene varicoase. În primul rând, persoanele care lucrează în picioare sunt afectate de imobilitatea mușchilor picioarelor. Dacă o persoană merge mult, mușchii se contractă și comprimă vasele de sânge, ceea ce ajută la împingerea sângelui către inimă. Dar dacă stai într-un loc pe tot parcursul zilei, venele tale rămân fără sprijin. Prin urmare, atunci când stați în picioare, probabilitatea apariției venelor varicoase crește. Reprezentanții următoarelor profesii ar trebui să fie deosebit de atenți la sănătatea lor: profesori, bucătari, chirurgi, asistente operatorii, frizerii, ospătari, vânzători, barmani, strungari, masaj terapeuți.
- Munca sedentară poate afecta negativ sănătatea vasculară și apariția venelor varicoase. Aceștia sunt lucrători de birou, șoferi, programatori, contabili, bibliotecari, casiere, croitoreși, angajați de bancă, bijutieri și operatori de telefonie. Un stil de viață sedentar crește și riscul de a dezvolta vene varicoase și este periculos. La urma urmei, mușchii picioarelor inferioare nu funcționează, iar sângele stagnează. Venele se dilată și se transformă în vene varicoase. Este deosebit de rău să ai obiceiul de a-ți încrucișa picioarele. Puteți pune presiune pe vene, ducând la tromboză. Nu uitați să faceți pauze în timp ce lucrați și cel puțin uneori să faceți o încălzire sau măcar să vă plimbați prin birou.
- Munca fizică grea și ridicarea greutăților pot provoca, de asemenea, vene varicoase. Acest lucru se datorează faptului că, la ridicarea unei greutăți mari, are loc un salt al presiunii intraabdominale, care, în mod natural, se transmite la picioare și provoacă întinderea vaselor de sânge și perturbarea valvelor. Dacă sunteți încărcător, halterofil, constructor, depozitar, miner sau trebuie să ridicați greutăți ca parte a ocupației dvs. , amintiți-vă că acest lucru este periculos și poate provoca vene varicoase.
- Zborurile lungi și frecvente sunt, de asemenea, periculoase pentru funcționarea vaselor de sânge. În timpul zborului, apar modificări ale presiunii atmosferice, ceea ce are un efect negativ și asupra vaselor de sânge. Într-un avion nu vă puteți întinde picioarele și este dificil să găsiți o poziție confortabilă. Din cauza aerului uscat de la bordul unui avion, organismul suferă de deshidratare. Vâscozitatea sângelui crește, ceea ce duce la stagnarea venoasă și la încetinirea fluxului sanguin.
- Sarcina. Se întâmplă adesea ca primele simptome ale venelor varicoase să apară tocmai în timpul sarcinii, deoarece corpul unei femei este pus sub o povară uriașă și umflarea apare la nivelul picioarelor. Medicii pot prescrie adesea articole de îmbrăcăminte compresive, care pot îmbunătăți cursul bolii.
- Excesul de greutate poate provoca, de asemenea, vene varicoase. Mai mult, este important de știut că, din cauza excesului de greutate, este posibil ca o persoană să nu observe o singură venă varicoasă de ani de zile. Varicele pot fi ascunse sub un strat semnificativ de grăsime subcutanată. Vizualizarea lor nu este doar dificilă, ci este imposibilă fără tehnici instrumentale. Prin urmare, dacă sunteți supraponderal, iar seara vă simțiți obosit sau umflat la picioare, trebuie să consultați cât mai curând un flebolog.
- Stil de viață prost, abuz de alcool, fumat și alte obiceiuri proaste și dependențe. În general, varicele și obiceiurile proaste sunt incompatibile. Și combinat cu fumatul sau consumul excesiv de alcool, acest lucru va avea consecințe grave. Fără tratament și control, varicele pot provoca alte boli vasculare, de exemplu, ateroscleroza extremităților inferioare.
- Călcâiele sunt inamicul vaselor tale de sânge. Nu te grăbi să cauti frumusețea. Amintiți-vă că tocurile înalte pun mult stres pe picioarele tale. Pantofii ar trebui să fie mai întâi confortabili, apoi frumoși. Tocurile, desigur, sunt acceptabile de purtat, dar numai ocazional nu le folosiți în exces.
Simptome ale venelor varicoase în diferite stadii ale bolii.
Stadiul inițial al venelor varicoase. Etapa de compensare. Stadiul inițial al venelor varicoase se mai numește și stadiul de compensare. A primit acest nume datorită faptului că atunci când funcționarea venelor din organism este perturbată, sunt activate mecanisme speciale care compensează aceste tulburări. De aceea este periculoasă. O persoană poate ignora semnele venelor varicoase timp de câteva luni, și poate chiar ani, și poate pierde timp prețios pentru un tratament fructuos.
Semnele externe pot fi complet absente sau pot apărea sub formă de vene de păianjen. Ele nu trebuie subestimate. Acestea sunt adevărate vestigii ale venelor varicoase.
Tot ceea ce o persoană poate simți în stadiul inițial al venelor varicoase este greutatea în picioare, o senzație de plenitudine și umflare. Majoritatea pacienților atribuie aceste simptome oboselii, mai ales dacă munca implică stres pe picioare.
Dar dacă ești sensibil la sănătatea ta, ai observat aceste simptome și ai consultat la timp un flebolog, atunci poți fi liniștit. În acest caz, când venele varicoase sunt diagnosticate în stadiul inițial, este prescris un tratament conservator non-chirurgical. De exemplu, diferite tipuri de scleroterapie.
Clasificarea venelor varicoase. Ce este important de știut?
Clasificarea venelor varicoase depinde de nivelul la care se află vena afectată. Este important să știți despre această clasificare, astfel încât să puteți recunoaște simptomele la timp și să consultați imediat un flebolog.
Clasificarea venelor varicoase începe cu identificarea principalelor forme ale bolii: varice primare (idiopatice), varice secundare (consecințele leziunilor traumatice ale venelor), varice legate de vârstă (senile), varice congenitale (formare intrauterină). a venelor varicoase), etc.
Varicele primare sunt una dintre cele mai frecvente forme ale bolii. Poate fi găsit la persoane de orice vârstă, deși cel mai adesea acest tip de varice se dezvoltă la femei. Factorul ereditar este una dintre cauzele acestei boli.
Varicele secundare sunt o formă a bolii care se dezvoltă după leziuni traumatice ale venelor. Tromboza venoasă, intervențiile chirurgicale, traumatismele și alți factori pot duce la apariția varicelor secundare. De obicei, acest tip de boală apare la locul rănirii.
Varicele senile apar cel mai adesea la persoanele în vârstă. Îmbătrânirea în creștere a corpului determină slăbirea pereților vaselor venelor, ceea ce are un impact vizibil asupra etimologiei lor.
Varicele congenitale se caracterizează prin faptul că boala apare în timpul dezvoltării fetale. O anomalie în dezvoltarea vaselor de sânge provoacă o încălcare a funcției lor vitale, și anume, dilatarea reversibilă a venelor.
A doua etapă a venelor varicoase. Subcompensarea.
Aceasta este cea mai frecventă etapă cu care pacienții consultă deja un medic. Subcompensarea este etapa în care organismul nu mai poate face față singur bolii. În acest caz, persoana nu numai că se plânge de durere și umflături la sfârșitul zilei, dar experimentează și disconfort constant. Este deja dificil pentru pacient să ducă un stil de viață normal. În acest caz, trebuie programată imediat o vizită la un flebolog.
Simptome principale: venele sunt clar vizibile, pielea poate lua o nuanță albastră. Umflarea, durerea, senzația de arsură și ușoare crampe la picioare sunt observate nu numai seara, ci și noaptea.
Tratamentul ușor în această etapă nu mai este suficient. În acest caz, se utilizează de obicei EVLT și chirurgia minim invazivă.
A treia etapă. Vene varicoase severe. Decompensare.
În acest caz, întreruperea vaselor de sânge are un impact negativ asupra funcționării altor organe și sisteme ale corpului. Nutriția țesuturilor are de suferit, se acumulează lichid în ele și pot apărea ulcere trofice. Venele se deformează grav și sunt posibile complicații grave sub formă de tromboflebită.
În această etapă, este necesar un tratament chirurgical urgent. În caz contrar, venele varicoase încep să reprezinte o amenințare pentru viață.
Este important de înțeles că boala poate avea fie o formă de dezvoltare, fie diferite combinații. Și clasificarea venelor varicoase nu este clară, ci mai degrabă implică posibilitatea unor combinații diferite de factori. Dar, indiferent de formă, venele varicoase necesită tratament. Tratamentul adecvat poate duce la o recuperare completă, poate preveni complicațiile grave și poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Diagnosticul venelor varicoase.
O clinică modernă are cele mai precise și eficiente metode de diagnosticare a venelor varicoase. Principalele metode de diagnosticare a venelor varicoase sunt:
- Examinare de către un specialist. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să faci o programare la un flebolog.
- Examinarea cu ultrasunete. Aceasta este principala metodă de diagnosticare folosită pentru a detecta vene varicoase. O examinare cu ultrasunete a venelor vă permite să vedeți orice modificări ale structurii venelor, să determinați dacă există vreo obstrucție în fluxul sanguin și să identificați alte probleme cu venele.
- Flebografie. Aceasta este o metodă de diagnosticare care vă permite să obțineți o imagine mai detaliată a vaselor extremităților inferioare în timp ce un agent de contrast este injectat în ele. Această metodă vă permite să diagnosticați atât tulburările în structura venelor, cât și alte probleme ale sistemului limfatic.
- examen CT. Această metodă vă permite să obțineți o imagine tridimensională a vaselor, ceea ce îmbunătățește semnificativ scalarea venelor.
- examen RMN. Această metodă este utilizată în principal atunci când nu este posibilă efectuarea unei examinări cu ultrasunete, deoarece eficiența sa în diagnosticarea venelor varicoase este redusă.
- Termografie. Această metodă se bazează pe luarea în considerare a radiațiilor termice ale extremităților și vă permite să determinați prezența bolilor în structura venelor.
De regulă, realizarea unui diagnostic pe baza datelor cercetării nu necesită mult timp. Majoritatea procedurilor durează de la 10 la 40 de minute. Tratamentul în diferite etape va varia foarte mult, așa că nu trebuie să vă automedicați niciodată. Orice manipulare a sănătății poate fi prescrisă numai după primirea rezultatelor cercetării.
Metode de tratare a venelor varicoase
Varicele sunt o afecțiune gravă, dar pot fi tratate. Există modalități de a ajuta la evitarea disconfortului și la reducerea riscului de complicații. Este important să nu întârziați vizita la medic și să urmați recomandările acestuia, deoarece tratamentul precoce crește semnificativ șansele de recuperare. Există diverse metode care pot ameliora simptomele și chiar pot scăpa de boală.
Prima modalitate importantă de a trata venele varicoase este schimbarea stilului de viață. Persoanele care suferă de varice trebuie să acorde o atenție deosebită activității fizice. Exercițiile fizice regulate au ca scop întărirea mușchilor părții inferioare a corpului și stimularea circulației sângelui. Mersul pe jos, înot, gimnastică pentru mușchii picioarelor - toate acestea pot fi de un bun ajutor în tratamentul varicelor.
A doua modalitate este să vă schimbați dieta. Există multe produse care pot agrava și mai mult situația cu varice: cafea tare, condimente iute, alcool, alimente grase și grele. Este mai bine să alegeți alimente care sunt bogate în vitamine, minerale și fibre alimentare. De exemplu, legume, fructe, ierburi, produse lactate nefermentate, nuci, pește.
Primele două metode sunt condiții obligatorii în orice stadiu al bolii.
Următorul pas, dacă este indicat de un medic, poate fi tratamentul medicamentos. Utilizarea unguentelor, cremelor și gelurilor care conțin substanțe care îmbunătățesc circulația sângelui ajută la reducerea umflăturilor și durerii. De asemenea, puteți utiliza terapie cu medicamente; medicul dumneavoastră vă va prescrie pastile.
Metodele moderne de tratare a venelor varicoase includ:
- Obliterare și coagulare. Emițătorul este introdus în venă printr-o micropuncție. Laserul încălzește precis sângele, care arde pereții vaselor de sânge și sigilează vena (aceasta se numește scleroză). După finalizarea procedurii, emițătorul este îndepărtat. În timp, vena se transformă în țesut conjunctiv și apoi se rezolvă complet. Durata procedurii este de aproximativ o jumătate de oră. Imediat după terminarea tratamentului, pacientul poate reveni la viața normală. Pentru consolidarea rezultatelor obținute este necesar să purtați articole de îmbrăcăminte compresive timp de câteva zile.
- Scleroterapia. O substanță specială este injectată în vasul afectat, care își lipește pereții împreună. Vasul lipit este exclus din circulația sângelui și se dizolvă în timp.
- Ablația cu radiofrecvență. Mecanismul de acțiune este similar cu terapia cu laser. În timpul procedurii, un cateter este introdus în venă, care îi încălzește pereții și, de asemenea, îi face să se lipească. După ceva timp, vena se rezolvă.
- Miniflebectomie. Aceasta este o operație chirurgicală minim invazivă care se efectuează sub anestezie locală în ambulatoriu. Printr-o puncție, vena afectată este îndepărtată cu grijă, fără incizii sau cusături.
- În stadiile severe ale bolii, este indicat tratamentul chirurgical, care privează venele distorsionate de capacitatea de a drena sângele.
Tratamentul venelor varicoase în cinetica modernă
Într-o clinică modernă, ei știu cum să ajute eficient pacienții. Medicii au efectuat deja mii de operații și au ajutat milioane de pacienți să scape de varice. Dacă suferiți de vene varicoase, atunci să știți că niciodată nu este prea târziu să mergeți la clinică și să primiți tratament.
Clinica modernă angajează doar medici cu înaltă calificare, specializați în tratamentul varicelor și a altor boli ale venelor. Pacienților li se oferă o varietate de opțiuni de tratament, inclusiv terapie cu laser, scleroterapie, terapie cu radiofrecvență și intervenție chirurgicală. Sunt utilizate doar cele mai moderne echipamente și tehnologii. Acest lucru garantează rezultate maxime și risc minim de complicații. In plus, clinica profesionala este una dintre cele mai avansate in domeniul chirurgiei venoase din tara.
Un alt avantaj al unei clinici profesionale este că pacienților li se oferă doar o abordare individuală. Fiecare pacient este unic, iar în timpul tratamentului, toate caracteristicile sale sunt luate în considerare atunci când alegeți o metodă. Scopul principal al clinicii este de a permite pacientului să revină la viața normală și să uite de problemele cu venele.
Să nu credeți că venele varicoase vor dispărea de la sine. Într-adevăr, în cazuri rare, simptomele se pot îmbunătăți din cauza modificărilor stilului de viață sau a anumitor medicamente. Cu toate acestea, este important să înțelegeți că aceasta este doar o îmbunătățire temporară și că este încă necesar un tratament. Amânând o vizită la medic, puteți doar agrava cursul bolii.